Strenger SNCU-toezicht: 3.000 uitzendbureaus onder de aandacht
De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) verhoogt de controle op naleving van cao-regels in de uitzendbranche. Uit recente analyses blijkt dat zo’n 3.000 uitzendbureaus geen enkele vorm van zelfregulering hanteren. Deze groep staat nu onder verscherpt toezicht van de SNCU.
In combinatie met de aanstaande invoering van de WTTA (Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten) is dit het moment voor uitzendorganisaties om processen en compliance op orde te brengen. Met slimme software, zoals Freepack voorkom je fouten en ben je aantoonbaar in control.
Slimmer toezicht door datagedreven aanpak
De SNCU verzamelt sinds enige tijd gegevens uit de sector en combineert die met overheidsinformatie. Hierdoor ontstaat een beter beeld van waar cao-afwijkingen mogelijk zijn. In het recente persbericht licht de directeur van de SNCU toe:
“We hebben veel geïnvesteerd in onze informatiepositie.” Inmiddels zijn er ruim 9.000 uitzendbureaus die actief verlonen. Daarvan doen er 6.000 op enige manier mee aan zelfregulering. “De overige 3.000 zijn nergens bij aangesloten, dat is voor ons reden om extra alert te zijn.”
De uitzendsector is complex, stelt de SNCU. Fouten zijn soms onbewust, maar niet minder schadelijk. Juist daarom is goed toezicht essentieel. Als onregelmatigheden worden vastgesteld, kan de SNCU andere handhavingsinstanties inschakelen, zoals de Arbeidsinspectie of het Openbaar Ministerie.
Interview met Jaap Buis: hoe werkt het toezicht in de praktijk?
In een aanvullend interview vertelt Jaap Buis, directeur van de SNCU, hoe het verscherpte toezicht er concreet uitziet:
- Gerichte selectie op basis van data: “Dankzij de Sectorinformatiedatabase kunnen we opvallende bureaus sneller signaleren. Die combineren we met meldingen die rechtstreeks bij ons binnenkomen.”
- Samenwerking met overheidspartijen: “Vooral in aanloop naar de WTTA werken we nauw samen met andere toezichthouders. Zo ontstaat een gezamenlijk beeld van de risico’s.”
- Geen verschil in behandeling tussen leden en niet-leden: “Als er meldingen zijn, behandelen we alle bureaus gelijk. Maar we kijken wel extra naar bureaus die nergens bij aangesloten zijn, omdat zij niet al via andere kanalen gecontroleerd worden.”
Buis benadrukt dat het doel niet is om te straffen, maar om bij te dragen aan een eerlijk speelveld en betere naleving van cao-afspraken.
Wat betekent dit voor jouw uitzendbureau?
- Zorg voor transparantie in loonstroken, contracten en cao-naleving.
- Leg alle regristraties goed vast.
- Documenteer je processen en bereid je voor op inspectie.
- Digitaliseer je administratie om sneller te kunnen reageren op toezicht.
Freepack ondersteunt jouw bureau bij naleving en toezicht
Met Freepack beschik je over één systeem voor alle administratieve, contractuele en compliance-verplichtingen. Zo werk je efficiënt én ben je altijd voorbereid op inspectie of wetgeving zoals de WTTA.