, ,

De SNA heeft normeisen voor ZZP aangepast

Er zijn belangrijke veranderingen doorgevoerd door de Stichting Normering Arbeid (SNA) op het gebied van de bemiddeling van ZZP’ers. Deze wijzigingen hebben betrekking op de normeisen en zijn bedoeld om de processen rondom bemiddeling en tussenkomst duidelijker en transparanter te maken.

Er zijn twee soorten samenwerkingen

Bij het werken met ZZP’ers kun je te maken krijgen met twee soorten samenwerkingsvormen: bemiddeling en tussenkomst. Bij beide vormen zijn er drie partijen betrokken: de ZZP’er, het uitzendbureau en de opdrachtgever. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn de verschillen significant en belangrijk om te begrijpen.

Bemiddeling

In een bemiddelingsrelatie sluit de ZZP’er direct een contract met de opdrachtgever. Het uitzendbureau speelt hier een ondersteunende rol door de ZZP’er en opdrachtgever met elkaar in contact te brengen. Bovendien kan het tussenbureau de facturatie afhandelen namens de ZZP’er, hoewel de factuur feitelijk door de ZZP’er zelf wordt uitgestuurd. Dit betekent dat het tussenbureau niet direct factureert aan de opdrachtgever, maar slechts als een doorgeefluik fungeert.

Kenmerken van Bemiddeling:

  • ZZP’er heeft een direct contract met de opdrachtgever.
  • Het tussenbureau faciliteert de ontmoeting tussen ZZP’er en opdrachtgever.
  • Facturatie kan namens de ZZP’er worden gedaan, maar niet door het tussenbureau zelf.

Tussenkomst

Bij tussenkomst neemt het tussenbureau een opdracht aan van de opdrachtgever en vervolgens schakelt het de ZZP’er in om het werk uit te voeren. In dit geval factureert het tussenbureau de opdrachtgever en de ZZP’er factureert op zijn beurt het tussenbureau. Dit creëert een extra laag tussen de ZZP’er en de opdrachtgever, waarbij het tussenbureau een meer centrale rol speelt in zowel de opdrachtverwerving als de financiële afhandeling.

Kenmerken van Tussenkomst:

  • Het uitzendbureau sluit een contract met de opdrachtgever.
  • Het uitzendbureau factureert de opdrachtgever.
  • De ZZP’er factureert het uitzendbureau voor de geleverde diensten.

Wat betekenen de wijzigingen van de SNA?

De aanpassingen door de SNA zijn bedoeld om de processen rondom deze twee vormen van samenwerking te standaardiseren en te verduidelijken. Dit zorgt ervoor dat zowel ZZP’ers als tussenbureaus beter begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe zij aan de normeisen kunnen voldoen. Door deze aanpassingen is het nu eenvoudiger om te bepalen welke vorm van samenwerking het beste past bij jouw situatie en hoe je deze correct kunt inrichten. Dit kan bijdragen aan een meer gestructureerde en transparante werkwijze, wat uiteindelijk de samenwerking tussen alle partijen ten goede komt.

Meer weten?

Heeft u vragen over hoe u ‘tussenkomst’ en/of ‘bemiddeling’ het beste kunt inrichten in ons pakket? Neem dan contact met ons op. We helpen graag om de juiste keuzes te maken en aan de nieuwste normeisen te voldoen.